ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ, Ο αριστοτελιστής φιλόσοφος που αγάπησε την Χαλκιδική.

10 Δεκεμβρίου, 2015

Σε ηλικία 103 ετών απεβίωσε ο μεγάλος στοχαστής φιλόσοφος και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμο μέλος της ΙΛΕΧ από το 1987. Ο αειμνηστός Κων. Δεσποτόπουλος υπήρξε  ο εισηγητής για την βράβευση της ΙΛΕΧ απο την Ακαδημία Αθηνών το έτος 1990 για την αξιόλογη και πολύπλευρη εκδοτική και πολιτιστική της δράση.

Αξιομνημόνευτη είναι η εκτίμησή του για την πνευματική κληρονομιά της Χαλκιδικής, όπως την εξέφρασε, ως επιστημονικός υπεύθυνος, στον απολογισμό των εργασιών του Δευτέρου Πανελληνίου Συμποσίου της ΙΛΕΧ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (16-18 Οκτωβρίου 1987):

Η Ευρώπη, η πολυεθνική, αυτή την τάση προς ενοποίηση, που έχει επιβληθεί από ορισμένη ιστορική συγκυρία ακαταμάχητη, θα αντιμετωπίσει προβλήματα κρισιμότατα, διότι ο πολιτισμός ως τώρα δεν ήταν ευρωπαϊκός: σε ορισμένη φάση ήταν ευρωπαϊκός, αλλά σε άλλες καίριες φάσεις ήταν γαλλικός, γερμανικός, αγγλικός, ιταλικός, ελληνικός.... Πιστεύουμε ότι η Ελλάς έχει μια αποστολή να δώσει προς την Ευρώπη, ένα κοινό παρονομαστή πνευματικότητας και ότι η Χαλκιδική ίσως περισσότερο από τους Δελφούς είναι προορισμένη για την αποστολή αυτή, η Χαλκιδική που είναι δεμένη με τους νεότερους αιώνες του Ελληνισμού και με τους αρχαίους, ενώ οι Δελφοί από τον καιρό του Ιουλιανού δηλώθηκε ότι έχουν εκπληρώσει και εξαντλήσει την αποστολή τους, μία αποστολή άλλωστε και κάπως αμφίβολη, και όχι συνολικά εκφραστική της ελληνικής πνευματικότητας. Λοιπόν η Χαλκιδική που περιέχει το Άγιο Όρος και που περιέχει τα Στάγειρα, σύμβολο του οικουμενικού πνεύματος του Αριστοτέλης, έχει ένα ιστορικό προορισμό έξοχο. Και εύχομαι ο ενθουσιασμός αυτός, ο τόσο υψηλός, που διακατέχει τους εκπροσώπους των κοινοτήτων αλλά και τους άλλους κατοίκους και τους λογίους της Χαλκιδικής, υπό τη σκέπη του Αριστοτέλη, να απολήξει σε λειτουργία του γεωγραφικού αυτού χωρίου που θα τιμήσει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά όλο τον ελληνισμό και θα υπηρετήσει την Ευρώπη.

Μετά το τέλος των Εργασιών του Συμποσίου - με πρόταση του προέδρου της ΙΛΕΧ και της Οργανωτικής Επιτροπής κ Βασ. Ν. Πάππα - υιοθετήθηκε ψήφισμα σχετικά με την ανέγερση Αριστοτελικού Κέντρου στην Χαλκιδική που αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί εκ των κυρίων στόχων της Εταιρείας μας. Η ΙΛΕΧ υπακούοντας σ' αυτό το αίτημα δημιούργησε την ίδια περίοδο το ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ, ως Παράρτημά της, με έδρα τα κεντρικά Γραφεία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής (ΙΛΕΧ), επι της οδού Αλ. Σβώλου 10 (Τ.Κ. 54622 - 1ος όροφος). Από τότε μέχρι σήμερα έχει δε στο ενεργητικό των  εκδόσεών της 3.500 σελίδες, αναφερόμενες στο έργο του Μεγάλου Σταγειρίτη φιλόσοφου Αριστοτέλη   (Χρονικά Χαλκιδικής, Πρακτικά Συνεδρίων, αυτοτελείς  εκδόσεις).

Σε Έκτακτη συνεδρίασή του το νέο  ΔΣ της Εταιρείας έπειτα από εισήγηση του προέδρου της Β. Ν. Πάππα αποφάσισε τα Πρακτικά του προγραμματισμένου Συνεδρίου για τον Αριστοτέλη (Νοέμβριος 2016)  να αφιερωθούν στην μνήμη ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ. Στην ίδια απόφαση κατέληξε και το ΔΣ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (συνδιοργανώτρια Εταιρεία) με εισήγηση της κ Τερ. Πεντζοπούλου - Βαλαλά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΛΕΧ

Copyright © 2017 - 2024 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής 2017. All rights reserved | Created by AtMedia.gr
chevron-down