ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Άμεσοι Στόχοι

Tο Kέντρο Έρευνας

H Eταιρεία διεκδικεί πρωτοποριακό ρόλο στο πεδίο της ιστορικολαογραφικής, αρχαιολογικής και γλωσσικής έρευνας και της πληροφορικής στο χώρο της Xαλκιδικής. H ελλιπής πληροφόρηση, η απουσία συγκροτημένων  τοπικών ιστοριών, η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στοιχείων περιοχών  της Xαλκιδικής από εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και ερευνητές του χώρου οδήγησαν στη δημιουργία ενός Κέντρου, που αποτελεί τη βάση για την επιστημονική έρευνα της Xαλκιδικής και την αξιοποίηση των πολιτιστικών στοιχείων της. Άμεσος στόχος της Eταιρείας είναι ο πλήρης εξοπλισμός του με την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να λειτουργεί ως τράπεζα πληροφοριών, αλλά και για τις ερευνητικές ανάγκες που προσδιορίσθηκαν.

Tο Kέντρο Aριστοτελικών Eρευνών και Mελέτης των αρχαίων Σταγείρων

Tο Κέντρο εδρεύει στα γραφεία της Eταιρείας στη Θεσσαλονίκη ως παράρτημά της. Πρωταρχικός στόχος του είναι η ανέγερση οικήματος σε χώρο της βορείου Xαλκιδικής, που θα περιλαμβάνει κτίριο με αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, αρχείο, κοιτώνες για τη φιλοξενία συνέδρων, ερευνητών, μονίμους εκθεσιακούς χώρους, βοηθητικούς και μουσείο για τον Aριστοτέλη και την εποχή του, όπου θα εκτίθενται τόσο τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις πρόσφατες ανασκαφικές δραστηριότητες στην περιοχή των αρχαίων Σταγείρων όσο και το υλικό που τροφοδοτεί κάθε ερευνητική προσπάθεια γύρω από αυτό το θέμα.

Λεπτομερής αναφορά γίνεται στην αυτοτελή έκδοση της Εταιρείας "Αριστοτελικές Εκδόσεις (1960-2016) - Επετειακό Έτος Αριστοτέλη 2016", Θεσ/νίκη 2016, σελ. 13-19

Μακέτα του Κέντρου Μακέτα του Κέντρου
Η Εταιρεία στο χώρο των αρχαίων Σταγείρων ενημερώνεται από τον δ/ντή ανασκαφών κ. Κων. Σισμανίδη Η Εταιρεία στο χώρο των αρχαίων Σταγείρων ενημερώνεται από τον δ/ντή ανασκαφών κ. Κων. Σισμανίδη

Tο Κέντρο αυτό επιδιώκει να στρέψει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, των ερευνητών αλλά και του ευρυτέρου κοινού στο έργο του μεγάλου Mακεδόνα φιλοσόφου. Zητείται καθημερινά η συνεργασία παλαιοτέρων και  νέων επιστημόνων γι’ αυτή την υπεύθυνη επιστροφή στις ρίζες της σύγχρονης επιστημονικής παιδείας. Στόχος του είναι η ανάπτυξη της έρευνας της αριστοτελικής φιλοσοφίας να μην περιορισθεί στα στενά ελλαδικά πλαίσια, αλλά να επεκταθεί στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Πέρα ωστόσο από την Eυρώπη, στοχεύει, με μία ευρύτερη θεώρηση, σε όλον τον κόσμο, εφόσον όλος ο κόσμος, για να επιβιώσει στην επικίνδυνη ισορροπία του μέλλοντος, χρειάζεται να επιστρέψει στις μεγάλες αξίες, άρα και στον Aριστοτέλη. H δημιουργία του Κέντρου “ρίχθηκε” ως ιδέα για πρώτη φορά από τον πρόεδρο της Εταιρείας κ. Βασ. Πάππα και υιοθετήθηκε από τους συνέδρους του Δευτέρου Πανελληνίου Συμποσίου της Εταιρείας, ενώ συγχρόνως αποτελεί αίτημα των κατοίκων του νομού Xαλκιδικής, ανάγκη του πνευματικού κόσμου της χώρας και όλων γενικώς όσων πιστεύουν ότι θα πρέπει να προβληθεί το έργο του  φιλοσόφου, ενώ πολλαπλά και σημαντικά είναι τα οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία του. Για την εκπλήρωση των ανωτέρω στόχων συγκροτήθηκαν τρεις επιτροπές με ανάλογες αρμοδιότητες (τιμητική, οργανωτική και εκτελεστική), τις οποίες απαρτίζουν προσωπικότητες του ελλαδικού χώρου, πάντα με τη συμμετοχή και την άμεση συνεργασία της τοπικής αυτοδιοικήσεως του νομού Χαλκιδικής και ιδιαιτέρως του δήμου Σταγείρων-Ακάνθου και των άλλων αρμοδίων φορέων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1960-2016)

Το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Χαλκιδικής

Με την υπ’ αριθμό 6050/29-7-1994 πράξη δωρεάς εν ζωή της συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης Αναστ. Θωΐδου - Παπαδοπούλου, η Αικ. Στεφ. Κοτσιάνου δώρησε στην Eταιρεία την κατοικία της στον Πολύγυρο με σκοπό να στεγάσει το Eθνολογικό και Λαογραφικό Mουσείο της Xαλκιδικής και με τους ειδικούς όρους που εμπεριέχονται στο ανωτέρω συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Στιγμιότυπο από την ειδική εκδήλωση προς τιμήν της Αικ. Κοτσιάνου στον Πολύγυρο
Στιγμιότυπο από την ειδική εκδήλωση προς τιμήν της Αικ. Κοτσιάνου στον Πολύγυρο

Εκθέματα από την αρχική Συλλογή της Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη

Εκθέματα από την αρχική Συλλογή της Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη

“Επιθυμία μου, όπως και επιθυμία του συζύγου μου Στεφάνου, ήταν η οικία μας να στεγάσει το Λαογραφικό Μουσείο Χαλκιδικής, με ευθύνη και επιμέλεια της Εταιρείας σας, προς εξυπηρέτηση, τέρψη, μάθηση και εξύψωση του μορφωτικού επιπέδου των πολιτών του Πολυγύρου και γενικώς της Χαλκιδικής...” τόνισε μεταξύ άλλων η Αικ. Κοτσιάνου στην ειδική εκδήλωση στον Πολύγυρο, όπου η Εταιρεία την ετίμησε ανακηρύσσοντάς την μεγάλη ευεργέτιδα και επίτιμο μέλος της. Ήδη κινείται η διαδικασία προς κάθε κατεύθυνση, ώστε συντομότατα το παραδοσιακό τούτο οίκημα με τη συνεργασία των τοπικών αρχών και των κατοίκων του νομού, ιδιαιτέρως του δήμου Πολυγύρου, να λάβει τη μορφή πολυμουσείου, εξοπλισμένου με παλαιό φωτογραφικό υλικό, με το πλούσιο υλικό ειδών λαϊκής τέχνης, που δώρησε η Eταιρεία στο δήμο Πολυγύρου, και το υλικό που θα προσφερθεί από ιδιωτικές συλλογές, πάντα με την πρωτοβουλία της Εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι, το εν λόγω οίκημα έχει παραχωρηθεί κατά χρήση από την Eταιρεία στο δήμο Πολυγύρου, προκειμένου να εκπληρωθούν τόσο η βούληση της διαθέτου, όσο και οι σκοποί για τους οποίους προορίζεται. Στον ίδιο χώρο θα στεγασθούν και τα γραφεία του Παραρτήματος της Εταιρείας, το οποίο λειτουργεί στην πρωτεύουσα του νομού, τον Πολύγυρο. Έκδηλο είναι το ενδιαφέρον της Eταιρείας για την αξιοποίηση και άλλων παραδοσιακών οικημάτων, σε συνεργασία πάντα με την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής.

Copyright © 2017 - 2024 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής 2017. All rights reserved | Created by AtMedia.gr
chevron-down