ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Απολογισμός απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου και εκλογή νέου

24 Ιανουαρίου, 2016
  • Απολογισμός απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου και εκλογή νέου.
  • Διοργάνωση Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Αριστοτέλη με την ΕΜΣ.

Εκ του Γραφείου Τύπου της ΙΛΕΧ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής (ΙΛΕΧ) που προήλθε από τις εκλογές της 24ης Ιανουαρίου 2016 για την τριετία 2016-2018 καταρτίσθηκε σε Σώμα ως ακολούθως:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δρ. Βασίλειος Ν. Πάππας, δικηγόρος – πρ. Βουλευτής Χαλκιδικής

Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δρ. Ερατώ Ζέλλιου-Μαστοροκώστα, Εκπαιδευτικός

Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δρ. Αναστασία Βακαλούδη, Εκπαιδευτικός

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Νικόλαος Μερτζιμέκης, Αρχαιολόγος

ΤΑΜΙΑΣ: Νικόλαος Γιαννόπουλος, Τραπεζικός

ΕΦΟΡΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ: Δρ. Χρήστος Αραμπατζής, Καθηγητής Θεολογικής ΑΠΘ

ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ: Νικόλαος Ραγιάς, Συντ/χος Τραπεζικός

ΕΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Ευγενία Ματζώνα-Πλιάτσικα, Συντ/χος ΝΔΙΔ

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

Πέτρος Ζαγκλιβερινός, Εκπαιδευτικός, Μαίρη Παντελιάδου, Συντ/χος Εκπαιδευτικός και Σωτήριος Χατζηαθανασίου, Συντ/χος Τραπεζικός.

Οι αρχαιρεσίες έλαβαν χώρα στα γραφεία της ΙΛΕΧ (Αλ. Σβώλου 10) αφού προηγήθηκε κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας με τις ευλογίες του πρωτοπρεσβυτέρου π. Αστερίου Καραμπατάκη. Πρόεδρος της Γ.Σ. εξελέγη ο Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ κ. Τιμ. Μακρογιάννης. Επηκολούθησε εκτενής έκθεση των πεπραγμένων του απελθόντος διοικητικού Συμβουλίου για την τριετία 2013-2015 από τον προέδρο της ΙΛΕΧ κ. Β. Πάππα, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στα επιτεύγματα της Εταιρείας αναφορικά με:

  1. Τις εκδόσεις δύο τόμων του περιοδικού Χρονικά της Χαλκιδικής, αφιερωμένων στα 50χρονα της Εταιρείας (τεύχη 54-55) και στα 100χρονα της Απελευθέρωσης του Αγίου Όρους, (τεύχη 56-57), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ηλεκτρονική ανάρτηση στην Ιστοσελίδα της ΙΛΕΧ (www. Ilechalkidiki.gr) και των τευχών 58-59 με πλούσιο επιστημονικό υλικό.
  2. Την διάθεση 9000 βιβλίων από τις εκδόσεις της ΙΛΕΧ που αναφέρονται στην τοπική μας Ιστορία, στην αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής και σε δήμους της προκειμένου να διατεθούν στα Σχολεία του Νομού.
  3. Την αποστολή των εκδόσεων της ΙΛΕΧ σε επιλεγμένες βιβλιοθήκες της Ελλάδας (Εθνική Βιβλιοθήκη, Γεννάδειος, Βουλής, Πανεπιστήμια κ.α.)
  4. Την ενεργό συμμετοχή της σε όλες τις εκδηλώσεις που είχαν ως θέμα τους την ιστορία και τον πολιτισμό της Χαλκιδικής.
  5. Την βράβευση της Ιβηριτικής Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, επ’ ευκαιρία των 100χρόνων από την απελευθέρωσή του, ενώ ανεκήρυξε ως επίτιμα μέλη της Εταιρείας την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμ. Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη.
  6. Την ανακήρυξη ως επιτίμων μελών της Εταιρείας για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους, τον Ομ. Καθηγητή κ. Αθ. Καραθανάση και τον καθηγητή του Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιω. Καλογεράκο.
  7. Την αναβίωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.
  8. Την αποκατάσταση ουσιωδών ζημιών στο χώρο των ιδιόκτητων γραφείων της ΙΛΕΧ στη Θεσσαλονίκη, όπου στεγάζονται και τα δύο Κέντρα της (ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ και ΚΈΝΤΡΟΝ ΕΡΕΥΝΑΣ).
  9. Την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων Επιτροπών, μεταξύ των οποίων αυτής της ψηφιακής υποστήριξης καθώς και της ανασυγκρότησης των ανωτέρω δύο Ερευνητικών Κέντρων.

Τέλος η Εταιρεία στα πλαίσια της ανακήρυξης από την UNESCO του έτους 2016 σε έτος Αριστοτέλη αποφάσισε την διεξαγωγή Πανελληνίου Συνεδρίου για τον φιλόσοφο Αριστοτέλη, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με θέμα «Παιδεία, Πολιτισμός και Πολιτική κατά τον Αριστοτέλη». Το εν λόγω συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική στις 18-20 Νοεμβρίου 2016 και θα τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου απαρτίζεται απο τα ΔΣ των ΕΜΣ και ΙΛΕΧ, ενω Επιστημ. Υπεύθυνη ορίστηκε η κ Τερ. Πεντζοπούλου – Βαλαλά, Ομ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας ΑΠΘ και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδιμίας Αθηνών, τ Γ. Γραμματέας της ΕΜΣ και επίτ. μέλος της ΙΛΕΧ. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής UNESCO Ελλάδος κ. Κ. Τζιτζικώστα. Παράλληλα αποφασίσθηκε να προταθεί στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΛΕΧ η πραγματοποίηση επιστημονικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στις διάφορες πτυχές του έργου του Μεγάλου Χαλκιδικιώτη Φιλοσόφου.

Copyright © 2017 - 2024 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής 2017. All rights reserved | Created by AtMedia.gr
chevron-down