• logo_ilech_letters

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης

  ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ                                    (Ι.Λ.Ε.Χ.)   ΑΛ. ΣΒΩΛΟΥ 10 – ΤΗΛ./FAX: 2310-226170, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Τ.Κ.54622 Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2020 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ   Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης   Προς Τα Μέλη της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής Ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ι.Λ.Ε.Χ., που πάρθηκε με τη υπ. αριθμ. 12/19-12-2019 πράξη του, καλούμε τα […]

 • Πρόσκληση

  “Η πρόσληψη του Αριστοτέλη στην Χριστιανική Παράδοση”

  Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής σας προσκαλούν στο Β΄ Διεθνές Συνέδριο Αφιέρωμα στον Αριστοτέλη, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) “Η πρόσληψη του Αριστοτέλη στην Χριστιανική παράδοση”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαρτίου 2019, στην Κεντρική Αίθουσα της Ι.Λ.Ε.Χ. ΙΣΤΟΡΙΚΗ […]

 • news_blank

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης

          ΙΛΕΧ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 ΙΛΕΧ_καρτα πρωτοχρονιάς_2019

 • news_blank

  ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα: Ο Αριστοτέλης ανάμεσα στη Χαλκιδική και τη Μικρά Ασία

  ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα: Ο Αριστοτέλης ανάμεσα στη Χαλκιδική και τη Μικρά Ασία   Στα εδάφη της Μικράς Ασίας το αριστοτελικό πνεύμα άνοιξε τα φτερά του και ξέφυγε από τις θεοκρατικές αντιλήψεις, που μέχρι τότε το επηρέαζαν. Εκεί, στη Μικρά Ασία, γεννήθηκε και η φιλοσοφία, που προσπάθησε να ερμηνεύσει, για πρώτη φορά ορθολογικά, τη γέννηση του […]

 • logo_ilech_letters

  Παρουσίαση βιβλίου “Η ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ (1850-1913)” του κ. Βασ. Πάππα

  Ο Εκδοτικός Οίκος ΕΧΕΔΩΡΟΣ Σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Γεν. Γραμματέα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Βασιλείου Ν. Πάππα Η ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ (1850-1913) Ιστορία και πολιτισμός του Αγίου Όρους και της Χαλκιδικής από αρχειακές πηγές την περίοδο των εθνικών ανταγωνισμών τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, ώρα 18.30 στην Αίθουσα διαλέξεων της […]

Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής

Ι.Λ.Ε.Χ.

  Το να κρατά κανείς ζωντανή την ιστορία, τη λαογραφία, την τέχνη και την παράδοση του τόπου του είναι σαν να διατηρεί, αιώνια, ζωντανή την ψυχή των κατοίκων που έδρασαν σ’ αυτόν. Η αγάπη προς την πάτρια γη αποτελεί  τον θεμελιώδη λίθο, πάνω στον οποίο οικοδομείται η έρευνα της ιστορίας ενός τόπου. Βασιζόμενοι σ’ αυτό το ανιδιοτελές κίνητρο, οι Χαλκιδικείς της παροικίας της Θεσσαλονίκης, το 1960, δημιούργησαν έναν επιστημονικό φορέα που στόχευε στη διαχρονική έρευνα του τόπου τους.
    Ο ίδιος αυτός «λίθος» καθόρισε και τη δράση της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής. Οι στόχοι της γίνονται απτοί στον αναγνώστη μέσα από την έρευνα των πολύτιμων εκδόσεων της Εταιρείας, ιδιαίτερα της περιοδικής έκδοσής της “ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ”, των Πρακτικών των Πανελληνίων και Διεθνών Συνεδρίων της και των αυτοτελών εκδόσεων, την ψηφιακή μορφή των οποίων διαθέτουμε, με μεγάλη χαρά, δωρεάν στο αναγνωστικό κοινό, παρά τα ισχνά οικονομικά μέσα που διαθέτουμε.

Eκδόσεις της Εταιρείας Η έρευνα της Εταιρείας μέσα απο τις πολύτιμες εκδόσεις της

Χρονικά της Χαλκιδικής

ilech_covers

Επιστημονικά Συνέδρια (ΠΡΑΚΤΙΚΑ)

praktika_cover

Αυτοτελείς Εκδόσεις

autoteleis_cover

Εκδόσεις και Επιτεύγματα (1960-2016)

ilech_covers

Ομογένεια Ο Ελληνισμός της Διασποράς

Ο Ελληνισμός της Διασποράς υπήρξε πάντα ένας πολύ προσφιλής τομέας  στον οποίον έντονα έστρεψε το ενδιαφέρον της η Εταιρεία. Και τούτο διότι πιστεύει  ότι αποτελεί αναπόσπαστο “κομμάτι” της μητροπολιτικής Ελλάδος, με έκδηλη την ευαισθησία του για την Ορθοδοξία, τον Ελληνισμό και την ελληνική παράδοση. Πολλοί μάλιστα είναι οι Χαλκιδικείς που πήγαν για λίγο στο εξωτερικό και τελικά η προσωρινή εγκατάστασή τους εκεί έγινε μόνιμη, έγινε δεύτερη πατρίδα. Εκεί δημιούργησαν, πρόκοψαν, αναδείχθηκαν.  Εκεί έμειναν για πάντα, χωρίς ωστόσο να πάψουν να νοσταλγούν τη γενέτειρα Χαλκιδική.

Φωτογραφος γαμου θεσσαλονικη

Καλλιτεχνική προσέγγιση

Ο φωτογραφος γαμου αποτελεί ένα ιδιαίτερο επάγγελμα. Μπορεί να φαίνεται κάτι απλό όμως στην πραγματικότητα χρειάζεται μεγάλη γνώση και αγάπη για αυτό που κάνεις έτσι ώστε να το κάνεις σωστά. Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το γεγονός πως καλείσαι να καταγράψεις στιγμές που δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Κάθε ζευγάρι που θα παντρευτεί -συνήθως- δε θα επαναλάβει τον γάμου του δεύτερη φορά. Άρα κρατάς στα χέρια σου και είσαι υπεύθυνος για τις αναμνήσεις των ανθρώπων αυτών. Η φωτογράφιση γάμου είναι ένα είδος το οποίο εάν δεν είσαι απόλυτα συνειδητοποιημένος σαν επαγγελματίας καλύτερα να μην ρισκάρεις να το αναλάβεις. Πολλοί το επιχειρούν, λίγοι όμως καταφέρνουν να αποδώσουν πραγματικά.

Φωτογραφος γαμου ή problem solver ;

Εάν μπορούσα να αλλάξω την ονομασία της ειδικότητας μου θα την ονόμαζα σίγουρα problem solver. Γιατί αυτό; Γιατί πολύ απλά δεν είμαστε μόνο φωτογράφοι γάμου. Είμαστε επαγγελματίες οι οποίοι καλούνται σε ελάχιστο χρόνο να επιλύσουν προβλήματα. Προβλήματα τα οποία δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου να σκεφτείς και να οργανώσεις την λύση τους. Πρέπει σε δευτερόλεπτα να έχεις την αυτοπεποίθηση να λάβεις τις κατάλληλες αποφάσεις. Για παράδειγμα, μπαίνεις σε έναν χώρο και παρατηρείς πως το φως δεν είναι καλό για να κάνεις τις λήψεις σου. Ξέρεις από πριν ότι το αποτέλεσμα δε θα είναι αυτό που θέλει το ζευγάρι. Άρα πρέπει άμεσα να βρεις τη λύση και να πάρεις την απόφαση για το που θα βγάλεις τις φωτογραφίες γάμου.

Το ζευγάρι έχει επιλέξει για την ημέρα του γάμου του όχι μόνο για το φωτογραφικό μου αποτέλεσμα. Με έχει επιλέξει γιατί δημιουργήθηκε η κατάλληλη χημεία, είδε το problem solving σε αληθινές καταστάσεις και ουσιαστικά αυτό είναι που μετράει. Θέλει έναν άνθρωπο για την ημέρα του γάμου του τον οποίο θα τον κοιτάζει απλά και θα καταλαβαίνει την ανάγκη του.

Η δική μου οπτική σαν φωτογραφος γαμου

Έχοντας εργαστεί για χρόνια ως επαγγελματίας φωτογραφος γαμου θεσσαλονικη έχω καταφέρει να κάνω μια βασική διάκριση. Αυτή είναι η εξής : Από τη μία υφίσταται η καλλιτεχνική ματιά του φωτογράφου και από την άλλη η αμιγώς επαγγελματική. Όταν συνδυαστούν αυτές οι δύο πτυχές τότε μπορείς να πετύχεις το ιδανικό αποτέλεσμα. Σαν επαγγελματίας πρέπει να έχεις την αντίληψη και την ικανότητα να λαμβάνεις άμεσα αποφάσεις και να αλλάζεις το πλάνο του γάμου όποτε κρίνεις εσύ. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη από το ζευγάρι, η οποία καλλιεργείται στην γνωριμία μας. Φυσικά απαιτείται και η αντίστοιχη εμπειρία στην φωτογραφιση γαμων.

Από την άλλη η καλλιτεχνική ματιά αποτελεί το στυλ και την προσωπική οπτική του φωτογράφου. Ο κάθε ένας αντιμετωπίζει διαφορετικά την φωτογράφιση γάμου. Η δική μου καλλιτεχνική προσέγγιση είναι η προτεραιότητα στην ουσία και στο συναίσθημα του γάμου. Με αιθέριες πινελιές και ανάλαφρο στυλ θέλω να βγάλω τον πραγματικό χαρακτήρα του γαμπρού και της νύφης την ημέρα του γάμου. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μου στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας ΑΠΘ, ξέρω πως η γνώση δεν σταματάει ποτέ. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην φωτογραφία γάμου. Η γνώση είναι συνεχής και η μελέτη το ίδιο. Πάντα μελετάω τις νέες τάσεις και αφουγκράζομαι τις νέες ανάγκες των ζευγαριών μου.

Καλλιτεχνική φωτογράφιση γάμου

Έχοντας λοιπόν αναφέρει τα παραπάνω, θέλω να τονίσω πως η καλλιτεχνική φωτογράφιση γάμου είναι αυτό που αγαπάω να κάνω. Είναι κάτι που το εξελίσσω κάθε φορά γιατί πολύ απλά θέλω κάθε γάμος να είναι μοναδικός. Η προσωπική μου ιδιοσυγκρασία συνοψίζεται στην 8th Art Photography . Είναι το όνειρο χρόνων που έγινε πραγματικότητα. Η “8η Τέχνη” όπως εκφράζεται από τον φωτογράφο Κώστα Γιαννακόπουλο. Όλο το πάθος για την δουλειά μου, η αλληλεπίδραση με τα ζευγάρια και οι νέες προκλήσεις συγκεντρωμένα σε έναν χώρο. Το studio μου βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον Εύοσμο. Εδώ δημιούργησα έναν χώρο ιδιαίτερο με elegant χαρακτήρα όπως και οι εικόνες δίνω στα ζευγάρια μου. Είναι ένας χώρος που το κάθε ζευγάρι θα νιώσει σαν το σπίτι του και θα συζητήσει οτιδήποτε το προβληματίζει για τον γάμο.

Destination γαμος

Οι αποστάσεις υπάρχουν για να ενώνουν και όχι να χωρίζουν. Αυτό πιστεύω και αυτό θέλω να εφαρμόζω στην φωτογραφική μου προσέγγιση. Η επαγγελματική φωτογράφιση γάμου δεν χρειάζεται να περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο. Είμαι διαθέσιμος να καλύψω τον γάμο σας σε οποιοδήποτε το σημείο της Ελλάδας. Γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται να θυσιάσουμε τις στιγμές μας λόγω απόστασης.

Έτοιμοι για μια νέα φωτογραφική πρόκληση;

Αυτό λέω στα ζευγάρια μου σε κάθε μας συνάντηση. Είναι η πρόταση μου για να κάνουμε κάτι ξεχωριστό – κομμένο και ραμμένο στον χαρακτήρα τους. Όπως αρέσει σε εμένα μια νέα πρόκληση, αυτό ακριβώς θέλω να περνάω και στα ζευγάρια μου. Ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός concept γάμου – μιας πρωτότυπης παραγωγής.