ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

  • English

Αποστολή στην Αμερική

8 Μαρτίου, 2017

Προσκεκλημένος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Παμμακεδονικής Ενώσεως Αμερικής- Καναδά και του Πανεπιστημίου Ιλλινόϊς στο Σικάγο ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Βασ. Πάππας πραγματοποίησε (τον Ιούλιο του 1986) πολυήμερη αποστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εκπροσωπώντας την Εταιρεία, μίλησε στην Ομογένεια και ιδιαίτερα στα μέλη και τους φίλους των Μακεδονικών Συλλόγων που εδρεύουν στις πόλεις Σικάγο, Νέα Υόρκη και Φιλαδέλφεια. Στο Σικάγο η διάλεξη δόθηκε για το λεγόμενο “Μακεδονικό”, τη γνωστή προπαγάνδα των Σκοπιανών για τη δήθεν μη ελληνικότητα της Μακεδονίας, με την ευκαιρία των εγκαινίων στο “Μακεδονικό Σπίτι”, ενώ άλλη διάλεξή του  δόθηκε στην ελληνορθόδοξη παροικία της ενορίας Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης με θέμα “Η πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους διά μέσου των αιώνων”. Μετά το πέρας των διαλέξεων προβλήθηκε η έγχρωμη ταινία της Εταιρείας “Μικρό οδοιπορικό στη Χαλκιδική” (Ν. Μάτσα) και ακολούθησε δημόσια συζήτηση. Η ίδια ταινία συναγωνίσθηκε ανάλογες ταινίες σε φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στο Σικάγο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Greek Heritage ‘87”, που οργάνωσε το United Hellenic American Congress, όπου και απέσπασε τιμητική διάκριση.

Με τους Χαλκιδικείς της Ν. Υόρκης (Η.Π.Α.). Παρέλαση στην 5η Λεωφ. Μανχάταν για την 25η Μαρτίου. Με τους Χαλκιδικείς της Ν. Υόρκης (Η.Π.Α.). Παρέλαση στην 5η Λεωφ. Μανχάταν για την 25η Μαρτίου.
1. Τιμητική διάκριση από τα Μακεδονικά Σωματεία της Φιλαδέλφειας Η.Π.Α. 2. Στα γραφεία του UHAC στο Σικάγο (Η.Π.Α.) με τον πρόεδρο κ. Α. Άθενς και τον πρόεδρο της Παναρκαδικής Ενώσεως Η.Π.Α. κ. Μ. Γιαννακάκο 1. Τιμητική διάκριση από τα Μακεδονικά Σωματεία της Φιλαδέλφειας Η.Π.Α. 2. Στα γραφεία του UHAC στο Σικάγο (Η.Π.Α.) με τον πρόεδρο κ. Α. Άθενς και τον πρόεδρο της Παναρκαδικής Ενώσεως Η.Π.Α. κ. Μ. Γιαννακάκο

Με ανάλογα θέματα ο κ. Βασ. Πάππας έδωσε διαλέξεις στο Πνευματικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής (υπό την αιγίδα της) στη Νέα Υόρκη και στην αίθουσα διαλέξεων των Μακεδονικών Σωματείων “Παύλος Μελάς” της Φιλαδέλφειας.

Παράλληλα, με άρθρα και φωτογραφικό υλικό, προβλήθηκε το έργο της Εταιρείας στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της Αμερικής, όπως ακόμη με ζωντανές συνεντεύξεις του στα αμερικάνικα κανάλια του ραδιοφώνου και της τηλεοράσεως και ιδιαιτέρως στα ομογενειακά. Έγινε τέλος δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.κ. Ιάκωβο, στον οποίο και προσέφερε τις εκδόσεις της Εταιρείας. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής, οι ελληνικές προξενικές αρχές, αξιωματούχοι της Παμμακεδονικής και των άλλων ενώσεων και πολλοί Μακεδόνες της εκεί παροικίας, μεταξύ των οποίων και πολλοί Χαλκιδικείς.

1. Εγκάρδια Συνομιλία του Αρχιεπισκόπου πρώην Βορ. και Νοτ. Αμερικής κ.κ. Ιακώβου στην Αρχιεπισκοπή (Ν. Υόρκη, Μανχάταν) με τον πρόεδρο της Εταιρείας κ. Βασ. Πάππα 2. Χαιρετισμός του Προέδρου Βασ. Πάππα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου πρώην Βορ. και Νοτ. Αμερικής Δημητρίου, του γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη και πολλών άλλων αξιουματούχων της Ομογένειάς μας 1. Εγκάρδια Συνομιλία του Αρχιεπισκόπου πρώην Βορ. και Νοτ. Αμερικής κ.κ. Ιακώβου στην Αρχιεπισκοπή (Ν. Υόρκη, Μανχάταν) με τον πρόεδρο της Εταιρείας κ. Βασ. Πάππα 2. Χαιρετισμός του Προέδρου Βασ. Πάππα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου πρώην Βορ. και Νοτ. Αμερικής Δημητρίου, του γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη και πολλών άλλων αξιουματούχων της Ομογένειάς μας

Copyright © 2017 - 2024 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής 2017. All rights reserved | Created by AtMedia.gr
chevron-down